top of page

Historie

Herregården "Schiervad" i dag Skærvad

Historien kan spores tilbage til 1385, hvor Margrethe I modtog herregården i gave fra to tidligere ejere Ture Knudsen og Vilhelm Svave. Det er uvist, om gaven var frivillig eller, om der var tale om en forebyggende gestus for at undgå konfiskering.

Margrethe I konfiskerede meget af det krongods, de holstenske grever og panthavere havde overtaget i den ”kongeløse” periode, inden Margrethes far, Valdemar Atterdag, genforenede Danmark i midten af 1300-tallet.

skærvad_gods_schiervad_03.jpg

Gobelin af daværende Schiervad

Middelalderborgen Skærvad var oprindelig opført i røde sten og med tårne og spir og omkranset af en voldgrav. Dette kan opleves på gobelinen ovenfor, der også hænger i riddersalen på Gl. Estrup Herregårdsmuseum.

Margrete belønnede også sine støtter i den danske adel, og i 1386 overdrog hun Skærvad til Jens Andersen, af adelsslægten Brock, fra Gl. Estrup.

1613 blev Skærvad, sammen med Sostrup, solgt til rigsmarsk Jørgen Skeel der gennem sine egnes besiddelser, og sit ægteskab med Jytte Brock, fik sammenbragt et af landets største godskomplekser.

Det er derfor ikke uden grund at deres søn Christen Skeel fik tilnavnet ”den rige”. Christens barnebarn, som også hed Christen Skeel, oprettede i 1725 grevskabet Scheel af hovedgårdene Sostrup, Skærvad, Ørbækgaard og Skjern med Sostrup som hovedsæde. Det lykkedes dog en efterkommer, greve Jørgen Scheel, at sætte sig i så dyb gæld, at grevskabet i 1807 måtte opløses. I 1823 overtog staten så både Skærvad og Sostrup.

I 1725 blev middelalderborgen fjernet og en ny bygning blev opført på den nuværende beliggenhed.

Jacob von Benzon købte i 1829 Skærvad og Sostrup og lod dem begge indgå i stamhuset Benzon, hvor også Stensmark og Ørbækgård indgik. Dette blev dog allerede ophævet i 1840, og Skærvad blev solgt fra. I slutningen af 1800-tallet blev store dele af jorderne frasolgt og udparcelleret til avlsgårde, der kunne drives mere effektivt end traditionelle store godser.

Grosserer Johan og hans bror landmand Christian Fredrik Carøe overtog gården i 1856 og omdannede den til et rigtig mønsterlandbrug. Christian Fredrik Carøe var både dygtig og afholdt og særdeles aktiv i lokalsamfundet. Ved hans død i 1891 rejstes en mindesten som fortsat står på matriklen.

I 1824 opførtes Skærvad som et trefløjet anlæg – en ny hovedbygning samt 2 avlsbygninger. Hovedbygning stod frem til omkring 2005. Avlsbygningen mod øst står fortsat den dag i dag. I 2007 fik hovedbygningen sit nuværende udseende og sten fra den oprindelige borg udgør fortsat en del af fundamentet.  En længe mod syd blev opført samtidig, så Skærvad igen er 3-fløjet.

bottom of page